Freaky salade? Nee, supergraan freekeh!

IMG_1690.JPG
Zijn we net aan quinoa (spreek: kien-waa) gewend, krijgen we ineens freekeh (spreek: friek-ee). Dat klinkt freaky, maar is het niet.
Freekeh – ook wel farik of frikey genoemd – is een graansoort uit het Midden-Oosten. Het is al eeuwenoud, bestond al in 2300 v.Chr. en werd zelfs in de bijbel genoemd (Leviticus 2:14). Bekende chefs als de Brits-Isaëlische Ottolenghi gebruiken het tegenwoordig in salades en voor pilaf. Net als quinoa is het een voedzaam en smakelijk alternatief voor rijst en pasta. Freekeh is een harde tarwe die onrijp geoogst wordt en in de zon gedroogd wordt. Daarna wordt het graan met kaf en al in brand gestoken. Dat geeft de typerende nootachtige roostersmaak aan freekeh. Tenslotte wordt het tegen elkaar aan schoon gewreven en daardoor in kleine stukjes gebroken.

Freekeh is een gezond alternatief voor rijst en pasta. Jamie Oliver noemt het al superfood. Het bevat veel vezels, vitamine B1 en B2, en mineralen calcium, ijzer, kalium, magnesium en zink. Omdat het jong en groen geoogst wordt, bevatten de granen meer eiwit, vezels en mineralen. Freekeh komt ook laag uit op de glycemische index, het geeft langzaam energie af en dat is goed voor je bloedsuikerspiegel! Doordat freekeh zoveel vezels bevat, heb je ook sneller een verzadigd gevoel.

Je kunt freekeh tegenwoordig vinden bij de grotere Appie-winkels, van het merk Artisan Grains.

Wat doe je ermee?
Je verwerkt het in pilaf, salades of soepen.
Combineer het in een salade bijvoorbeeld met vijgen. Of met haricots verts, walnoten, tahin en munt. Of met courgette en pistachenoten. Verwerk het in Oosterse pilaf of gewoon in soep met balletjes.
Prima met lam of kip.

Ik volgde een recept op de site van de Wise Monkeys.
Hierin zit naast freekeh ook tomaat, komkommer, feta, rode ui, platte peterselie, verse munt en amandelen. Een simpele dressing van olijfolie met citroen- of limoensap volstaat. Wat zout en peper erbij en klaar!
Ik deed er wat kippendijtjes bij die ik heb ingesmeerd met olijfolie, za’atar, zout en peper. Even aan beide kanten aanbraden en 20 minuten in de oven op ca. 170 graden. Besprenkel de dijtjes voordat ze de oven ingaan met nog een beetje olijfolie tegen het uitdrogen.

Wijntip: rosé. Wij namen de 2013 Côtes de Thongue, “La Ballade des Lézards” van Domaine Montrose (€9,95 bij Henri Bloem). Mooie krachtige rosé uit de Pays d’Oc van 70% grenache, 25% rolle en 5% syrah.

En hier vind je het recept:
http://wisemonkeys.ca/2013/04/freekeh-salad-recipe/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s