Pappardelle met gesmoorde prei, parmaham en krokante pangrattato met eekhoorntjesbrood

20131020-134506.jpgPappardelle met gesmoorde prei, parmaham en krokante pangrattato met eekhoorntjesbrood

Het thuisfront wilde ‘simpele’ pasta. Hun definitie van pasta op z’n Italiaans. Dus niet zo’n Hollandse maaltijdpasta met 100 ingrediënten waar je de bomen door het bos niet meer proeft. Ik ging dus op zoek naar een pasta met herkenbare smaken en stuitte op het recept van Jamie Oliver voor pappardelle en pangrattato. Pangrattato schijnt het goedkope alternatief voor dure Parmezaanse kaas te zijn die de armere zuidelingen gebruiken om ook iets over hun pasta te kunnen strooien. Jamie maakte daar een luxe variant met porcini (eekhoorntjesbrood) van en deed er ook nog eens Parmezaanse kaas op. Het is een lekker gerecht geworden dat door die krokante pangrattato een extra dimensie krijgt en een mooie aardse aanvulling. Wel wat smaken op je bord. Maar het thuisfront was erg enthousiast over deze pasta en met name over de krokant-aardse pangrattato. Buon appetito dus!

En zo maak je het.
Snij vier grote preien in schuine stukken van een centimeter. Was ze en fruit ze kort in olijfollie en een klontje boter met wat verse tijm, 1d witte wijn en 2dl kippenbouillon. Bedek het geheel met 12 plakjes parmaham en laat het met de deksel op de pan 25 minuten zachtjes koken.
Kook ondertussen de pappardelle gaar.

Voor de pangrattato hak je wat gedroogde porcini in kleine stukje. Doe stukken oud brood (origineel ciabatta o.i.d., je kunt ook pain de campagne nemen, maar wij namen bruin brood, dat steekt leuker af op je bord!) in een blender of keukenmachine of maal met een staafmixer samen met een knoflookteentje en (gedroogde) Italiaanse kruiden tot het op grof broodkruim lijkt. Vermeng met de fijngesneden porcini. Doe olijfolie in een pan en bak het mengsel op hoog vuur mooi bruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
NB je kunt de porcini ook vervangen door walnoten, maar dat smaakt natuurlijk wel anders. Ook kun je desgewenst de knoflook weglaten.

Haal de parmaham uit de pan en snij in stukjes. Doe ze terug in de pan en roer de stukje ham door de prei. Breng op smaak met zout en peper en roer er Parmezaanse kaas en een paar klontjes boter door. Laat de pasta uitlekken en doe pasta bij de prei. Voeg als het nodig is wat kookvocht van de pasta toe om de saus mooi smeuïg te maken en breng op smaak met zout en peper. Schep de pasta met prei-parmaham op vier borden, strooi en nog wat geraspte Parmezaanse kaas over en natuurlijk wat krokante pangrattato. Serveer er nog twee aparte schaaltjes met extra Parmezaanse kaas en pangrattato.

Wijntip: Soave.

Plaats een reactie