#Foodblogevent kruiden: basilicummousse met tomatengelei

Foodblogevent mei 2015: kruiden in de hoofdrol
Basilicummousse met tomatengelei en krokantjes van Parmezaanse kaas, Parmaham en tomaat

En opeens was het er weer, het foodblogevent van de Facebookpagina “Foodbloggers Benelux”! Dit keer uitgeschreven door foodblogger Christien van Oesters En Uien Zeeland (http://oesters-en-uien.blogspot.nl | @oestersenuien). Het foodblogevent is een maandelijks event rondom een thema. Foodbloggers sturen een recept met link in en aan het einde van de maand wordt een winnend recept gekozen. De winnaar is host van de volgende maand.

Toen ik het thuis voorlas en me hardop afvroeg met welk kruid we iets zouden kunnen maken, was de reactie van mijn partner meteen “BASILICUM!”. Dat was dus snel beslist, want als ik basilicum koop (jaja, de kruidentuin thuis moet nog van de grond komen…), loop ik steevast door de winkel met de basilicumplant in mijn hand en mijn neus erin.

Na wat wikken en wegen, maakten we basilicummousse met tomatengelei en drie verschillende krokantjes erop (Parmezaanse kaas, Parmaham en tomaat). Het recept is voor 4 personen.

Tomatengelei
Begin met de tomatengelei.
Maak enkele uren voor het opdienen de tomatengelei. Ik koos dit keer voor een simpele versie met tomatensap (maar je kunt ook 200 gram tomaten in blokjes meekoken).
Neem 2000ml tomatensap en kook dat zachtjes 15 minuten met een uitgeperst teentje knoflook, 1EL balsamicoazijn, wat zout en peper en twee takjes verse basilicum. Je kunt er ook nog een gesnipperd lente-uitjes bij doen.
Week ondertussen twee blaadjes gelatine in koud water.
Zeef het tomatenmengsel en los er de geweekte blaadjes gelatine in op.Kies een vorm/schaal waarin het tomatenmengsel een laagje van circa een halve centimeter vormt. Bekleed de vorm met keukenfolie en giet het mengsel erin.
Laat enkele uren opstijven.
Tip: je moet genoeg hebben om er uiteindelijk 4 ronde vormpjes uit te kunnen steken!

Basilicummousse
Maak nu de basilicummousse.
Pureer een flinke bos verse basilicumtakjes met blaadjes met 1EL (olijf)olie. Roer dit vervolgens door 125 gram zure room en 125 gram volle joghurt. Breng op smaak met zout en peper.
Week twee blaadjes gelatine, los ze in 1EL warm water op en vermeng ze met het basilicummengsel. Als het mengsel afgekoeld is, roer er voorzichtig 100 gram opgeklopte slagroom door.
Verdeel het mengsel over vier ronde steekringen.
Laat dit drie uur opstijven in de koelkast.
Tip: je krijgt de mousse er makkelijker uit als je de binnenkant van de ringen even invet of als je aan de binnenkant een folie gebruikt.

Krokantjes
Maak circa een half uur voor het opdienen de krokantjes.
Verwarm de oven voor op ca. 180 graden.
Leg op een ovenplaat vier plakjes dungesneden tomaat. Maak vier ronde hoopjes aangedrukte geraspte Parmezaanse kaas. En steek vier kleine rondjes uit twee plakken Parmaham.
Laat dit krokant worden in ca. tien minuten. De tomaten hebben wellicht iets meer tijd nodig.

Opdienen
Steek vier rondjes uit de tomatengelei en leg die voorzichtig op vier borden.
Zet de vormen met basilicummousse erop en laat de mousse uit de vormpjes op de tomatengelei zakken. Haal het folie van de mousse af als je folie hebt gebruikt.
Garneer met een blaadje basilicum en steek op elke mousse drie krokantjes (Parmaham, daarachter en naast de Parmezaanse kaas en daarachter/naast de tomaat).

Tip:
Je kunt het ook andersom doen: je maakt de basilicummousse, giet die in vier ronde vormpjes (steekringen, onder en bovenkant open). Je laat de mousse een uur opstijven en maakt ondertussen de tomatengelei. Na een uur giet je voorzichtig een dun laagje tomatengelei op de mousse. Vervolgens laat je het geheel nog drie uur in de koelkast opstijven. Je hebt dan eerst de groene mousse en bovenop de rode tomatengelei. Deze manier is handiger, maar ik vond het mooier om het rood onderop te doen en de groene mousse bovenop.

Wijntip:
Geef er een frisse volle witte wijn bij, bijvoorbeeld een Soave uit Noord-Italië .

Buon appetito!

2 gedachten over “#Foodblogevent kruiden: basilicummousse met tomatengelei

Plaats een reactie