Dag 13 Toscane: lunch bij Badia a Coltibuone

20140607-000115-75779.jpg
We rijden van Gaiole in Chianti naar Coltibuone waar Badia a Coltibuone is gevestigd. We treffen naast de chiesa een proeflokaal aan dat we links laten liggen en een zeer aangenaam restaurant. Aanrader! Topeten en een prachtig uitzicht. Niet goedkoop, maar ach, YOLO!
We kiezen twee leuke antipasti en een pasta. Complimenten aan de chef. Het was heerlijk! Insalata di seppia con di pesto di prezzemolo e acciuga, insalatina di finocchio (inktvissalade met peterselie-/ansjovispesto en salade van en venkel). Tonno del Chianti con insalata di fagioli zolfini e cipolla (‘tonijn’ uit Chianti – de bijnaam voor het lokale varkensgerecht, maar hier in variant met konijn – en witte bonen van een vergeten bonensoort en ui). Strozzapreti con sugo bianco di coniglio e pomodorini passiti al forno (strozzapreti-pasta ‘priesterwurger’ van water en meel met witte saus van konijn en in de oven gedroogde tomaatjes). Allemaal heerlijk. Vooral de strozzapreti.

In plaats van een mini-proeverij kiezen we voor een aantal verschillende wijnen per glas en hebben zo ook onze eigen proeverij. We kiezen hun witte wijn en drie rode.
2013 Vino bianco “Trappoline” (€4 per glas) van chardonnay en sauvignon blanc. Fris Vol. Duidelijk stuivend sauvignon-karakter. Mineralig met verfrissend bittertje en citrustonen.
2011 DOCG Chianti Classico (€4 per glas) van 90% sangiovese en 10% canaiolo nero. Leer. Fris. Al mooi zacht en rijp.
2009 DOCG Chianti Classico Riserva (€7 per glas). Van 90% sangiovese en 10% canaiolo nero. Hier proef je meteen het verschil tussen ‘gewone’ Chianti Classico
2000 DOCG Chianti Classico Riserva (€15 per glas). Ook van 90% sangiovese en 10% canaiolo nero. Roodbruin. Maggitonen in de neus.

Als toetje nemen we alleen een glas Vin Santo di Chianti Classico di Badia a Coltibuono DOC 2004 “occhio di perniche” (€9 per glas). Verschil met de normale Vin Santo die van malvasia is, is dat de patrijzenoog rood is en van sangiovese. De druiven zijn enige maanden ingedroogd en de wijn heeft 15,5% alc. Wow! Wat een wijn. Complexe neus. Dik. Vol. Complex. Er valt veel te beleven in dit glas. Bijna Madeira-achtig. Bruin. Friszoet. Caramel. Zachte zuren. Lange afdronk met vijgen en dadels. Dit is Vin Santo op z’n mooist!

Plaats een reactie